Een backlead voorkomt dat je lijn los ligt van de bodem en helpt dus je lijn plat te krijgen. Dit verminderd de kans op lijnzwemmers, boten die je lijn meenemen. Het is wel afhankelijk van de bodem structuur. Of je lijn echt op de bodem ligt. Je hebt verschillende soorten, we bespreken ze even.
Eigenlijk zijn er twee groepen. De flying en de gewone backleads.
De flying backleads zet je voor je worp aan de lijn. Je zet de Backleads op je lijn met het platte stuk naar je lood toe. Door de vorm van de backleads zal de weerstand van de lucht het lood terug duwen over je lijn. Dit houdt dus in dat de lijn vanaf je loodmontage tot de Backleads op de bodem ligt.
De andere groep kan je het zo gek/kostbaar maken als je wil. Deze backleads worden na de worp op de lijn gezet. Deze zorgen ervoor dat je lijn op de bodem ligt vanaf je top.
Je hebt Captive backleads van Fox. Deze zitten vast met een touw aan je steun/rodpod. Het lood kan je vast clippen door een scharnierende lijnclip. Als er aan deze lijnclip getrokken wordt gaat deze open en valt het lood van je lijn af. Dus als je beet hebt, heb je niets op je lijn zitten. Voor je ingooit haal je je backlead weer binnen met het touwtje en je kan hem weer gebruiken.
Voor de eenvoud noem ik deze maar semifixed backleads. De ring boven aan het lood heeft net als goochelaars halverwege de cirkel een snee en kan dus open. Je kan dus je draad door die snee heen halen en zo het lood op je lijn naar de bodem laten zakken. Als je een run krijgt zit er wel een lood op je lijn. Deze zakt uiteindelijk wel naar beneden richting de vis. Niet alle soorten van dit lood glijd makkelijk over je lijn.
De meest goedkope oplossing is het wartel lood. Daar aan zet je een crosslock en je hebt een een backlead. Ook deze blijft op je lijn en schuift naar beneden richting de vis. Je hebt hier ook nog een alternatief voor als je bang bent dat de crosslock (rechts van het wartellood) je lijn zal beschadigen Dat is deze Abseiler clip.
Dit zijn in grote lijnen de soorten backleads die er zijn. Maar er zijn nog honderden variaties. Gebruik waar je vertouwen in hebt en wat veilig is voor de vis en jou materiaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten